2 Teljes apartman 12 főre fürdődézsával, jakuzzival | Email: [email protected] | Telefon: +36703600900
MagyarEnglishPolskiČeštinaSlovenčinaУкраїнськаРусскийRomânăDeutschעברית

Lugas Apartman **** Miskolctapolca

Istallos ko Lugas Apartman **** Miskolctapolca

A Bükk-hegység legjobb túraútvonalai 2023-ban

A Bükk-hegység Magyarország egyik legimpozánsabb természeti kincse, melynek varázslatos tájai, gazdag növény- és állatvilága, valamint történelmi emlékei minden évszakban vonzzák a túrázókat. A túrázás nem csupán a testet, de a lelket is feltölti, lehetővé téve számunkra, hogy közelebb kerüljünk a természethez, felfedezzük a világ rejtett szépségeit, és közben javítsuk fizikai állapotunkat.

A Bükk-hegység legnépszerűbb túraútvonalai

A Bükk-hegységben számos túraútvonal található, melyek között mindenki megtalálhatja a számára legmegfelelőbbet. Legyen szó könnyű sétáról a csodálatos erdőben, közepes nehézségű túráról a hegyekben, vagy akár egy igazán kihívást jelentő útvonalról, a Bükk-hegység mindenki számára tartogat valamit. Minden útvonal egyedülálló látványosságokkal és élményekkel várja a túrázókat, beleértve a kiindulópontot, a távolságot, a nehézségi szintet és a várható időtartamot.

Íme néhány útvonal:

  1. Bélapátfalva – Bél-kő: Ez a könnyű, mintegy 4 kilométeres túraútvonal Bélapátfalváról indul, és a Bél-kő csúcsára vezet. A csúcson lévő kilátópontból csodálatos panoráma tárul elénk a környező hegyekre és völgyekre. A túra végén érdemes megtekinteni Bélapátfalva cistercita apátságát is.
  2. Szilvásvárad – Szalajka-völgy – Fátyol-vízesés: Ez a közepes nehézségű, 7 kilométeres túra Szilvásváradról indul, és a gyönyörű Szalajka-völgyön keresztül vezet a Fátyol-vízeséshez. A völgyben található a Szalajka Forrás-barlang, valamint a pisztrángtenyésztő is, ahol frissen sült halat is lehet vásárolni.
  3. Mályinka – Bánkút – Nagy-fennsík: Ez a nehéz, 15 kilométeres túra Mályinkáról indul, és a Bánkúti síközponton keresztül vezet a Nagy-fennsíkra. A fennsíkon található a Bükk legmagasabb pontja, az Istállós-kő (959 m), ahonnan lenyűgöző a kilátás a környező tájra.
  4. Eger – Noszvaj – Szilvásvárad: Ez a hosszú, 25 kilométeres túra Egerből indul, és Noszvajon keresztül vezet Szilvásváradra. A túra során érdemes megtekinteni Eger belvárosát, Noszvaj barlanglakásait és Szilvásvárad lótenyésztőjét.
  5. Lillafüred – Garadna – Mályinka: Ez a közepes nehézségű, 10 kilométeres túra Lillafüredről indul, és Garadnán keresztül vezet Mályinkára. A túra során érdemes megtekinteni Lillafüred híres palotaszállóját, a Hámori-tavat és a Garadnai vasútállomást.

Mindegyik túraútvonal egyedülálló élményt nyújt, és lehetőséget ad a Bükk-hegység természeti szépségeinek felfedezésére.

A túraútvonalak látványosságai

A Bükk-hegység túraútvonalai mentén számos természeti és történelmi látványosság található. A lenyűgöző vízesések, a hatalmas sziklák, a barlangok, a panorámás kilátópontok, a várromok és a történelmi emlékhelyek mind hozzájárulnak a túrázás élményéhez. A cikkben bemutatott fotók és illusztrációk segítenek abban, hogy a túrázók előre láthassák, milyen csodálatos helyeket fedezhetnek fel.
Íme néhány látványosság:

  1. Bél-kő: A Bél-kő a Bükk-hegység egyik legismertebb kilátópontja. A csúcson álló kilátóból páratlan panoráma nyílik a környező hegyekre és völgyekre. A Bél-kő lábánál található Bélapátfalva cistercita apátsága, mely a 13. században épült, és ma is működik.
  2. Szalajka-völgy és Fátyol-vízesés: A Szalajka-völgy a Bükk-hegység egyik legnépszerűbb kirándulóhelye. A völgyben található a Szalajka Forrás-barlang, ahol a Szalajka-patak forrása található. A völgy végén található a Fátyol-vízesés, mely a Bükk-hegység egyik legismertebb vízesése.
  3. Nagy-fennsík és Istállós-kő: A Nagy-fennsík a Bükk legmagasabb pontja, ahol a Bükk-hegység legmagasabb csúcsa, az Istállós-kő található. A csúcsról lenyűgöző kilátás nyílik a környező tájra.
  4. Eger belvárosa, Noszvaj barlanglakásai és Szilvásvárad lótenyésztője: Eger belvárosa számos történelmi és kulturális látványossággal várja a látogatókat, beleértve a híres Egri várát és a minaretet. Noszvajon találhatóak a barlanglakások, melyek a 19. században épültek, és ma múzeumként működnek. Szilvásváradon pedig megtekinthető a híres lipicai lótenyésztő.
  5. Lillafüred palotaszállója, Hámori-tó és Garadnai vasútállomás: Lillafüred híres palotaszállója a Bükk-hegység egyik legismertebb épülete, mely a Hámori-tó partján található. A tó körül számos túraútvonal található, melyek közül néhány a Garadnai vasútállomáshoz vezet, ahol a régi gőzmozdonyokat is megtekinthetjük.

Ezek a látványosságok mind hozzájárulnak a Bükk-hegységben történő túrázás élményéhez.

Túrázási tippek és tanácsok

A túrázás során fontos, hogy megfelelően felkészüljünk. Ez magában foglalja a megfelelő felszerelés beszerzését, az időjárás előrejelzésének figyelembevételét, valamint a helyi szabályok és előírások ismeretét. A túrázóknak mindig tiszteletben kell tartaniuk a természetet, és gondoskodniuk kell saját biztonságukról.

Összefoglalás és befejezés

A Bükk-hegységben található túraútvonalak mindegyike egyedülálló élményt nyújt, legyen szó a természet csendjének élvezetéről, a lélegzetelállító panorámákról, vagy a történelmi emlékek felfedezéséről. A túrázás nem csupán egy aktív kikapcsolódási forma, hanem lehetőség arra is, hogy jobban megismerjük a körülöttünk lévő világot, és megtapasztaljuk a természetben eltöltött idő jótékony hatásait.
A Bükk-hegységben történő túrázás minden évszakban különleges élményt nyújt. A friss levegő, a természet közelsége, a mozgás öröme mind hozzájárulnak ahhoz, hogy a túrázás igazán felejthetetlen legyen. Bármelyik útvonalat is választjuk, biztosak lehetünk benne, hogy a Bükk-hegység varázslatos világa lenyűgöző élményekkel vár minket.

Oszd meg barátaiddal!
×

Hello!

Click one of our contacts below to chat on WhatsApp

×